Elämäntapamuutos onnistuu sopivan pienillä muutoksilla.

15.06.2019

Moni aloittaa uuden elämän monta kertaa vuodessa. Uusivuosi tuo uuden elämän, kesän lähestyessä halutaan rantakuntoon ja syksyllä kesäkilot pois. Hyviä päätöksiä kaikki. Muutosta tehdessä ensimmäinen askel on tiedostaa muutoksen tarve. Miksi monella muutos jää kuitenkin ensimmäiselle tai viimeistään toiselle askeleelle?

Oman näkemykseni mukaan isoin kompastuskivi on, että yritetään kerralla liikaa. Muutosten tekeminen vaatii aina motivaatiota, henkisiä voimavaroja ja usein myös aikaa. Mitä enemmän muutoksia tehdään kerralla tai mitä isompia ne on, sitä enemmän noita kaikkia tarvitaan. Muutosten määrä ja suuruus pitäisikin osata sovittaa omaan elämäntilanteeseen sopivaksi.


SOPIVAN KOKOISIA MUUTOKSIA

Usein homma kaatuu liian rankkoihin ohjelmiin. Napataan lehdestä tai netistä dieettiohjeet ja laitetaan kerralla koko ruokavalio uusiksi. Rinnalle otetaan treeniohjelma millä televisio-ohjelmien mukaan tulee tuloksia, joka aamu kukonlaulun aikaan aamulenkki tyhjällä vatsalla ja kuntosalilla käydessä on pakko tirauttaa vähintään yhdet itkut. Laitetaan kerralla KOKO elämä remonttiin, niinhän on päätetty. Suurin osa ei kuitenkaan jaksa jatkaa elämää mikä on koko ajan taistelua, yrittämistä ja itsensä tsemppausta. "Repsahdus" sattuu jossain vaiheessa, kun yritetään noudattaa sitä kaiken kieltävää dieettiä tai et jaksakaan nousta aamulenkille. Repsahduksesta tulee morkkis, ei-minusta-taaskaan-ollut-tähän olo, jonka jälkeen homman voi antaa kokonaan periksi ja unohtaa.

En tuomitse muodissa olevia oikotie-onneen kuureja. Osa pääsee niillä mahtaviin tuloksiin ja saattaa saada jopa pysyviäkin muutoksia. Uskallan kuitenkin väittää, että suurimmalla osalla liian tiukka ohjelma ja kaloreiden laskeminen ei tuota pidemmällä aikavälillä tulosta eikä motivoi jatkamaan. Hyvän personal trainerin yksi tärkeimpiä tehtäviä on tunnistaa asiakkaan voimavarat sekä elämäntilanne ja opastaa riittävän maltillisiin muutoksiin. Jotta muutoksista tulisi pysyviä, homma ei voi olla koko aikaa pakonomaista tsemppaamista ja yrittämistä. Ravintomuutokset pitää opetella asteittain ja liikunnan määrää lisätä vähitellen. Kun pää pysyy muutoksissa mukana, on homma yllättävän helppoa.

Jos haluat jutella omista elämäntapamuutoksista ja sopivista askeleista niiden tekemiseksi, varaa aika Startti-tapaamiseen. Startti-tapaaminen on aina ilmainen eikä se sido mihinkään.

-Satu

Lue myös nämä:

Kuulaillen kuntoon!

Kahvakuulailun valtti on monipuolisuus. Moni kahvakuulatunnille tulija yllättyy miten kokonaisvaltaisen treenin kuulan kanssa saa tehtyä.

Treeniä siellä missä sinä olet.

Me treenataan asiakkaiden kanssa siellä missä on asiakkaan kannalta järkevintä treenata. Pyrimme sovittamaan liikunnan mahdollisimman hyvin kunkin asiakkaan omaan arkeen.

Vinkkejä kuinka saada treenaaminen alkuun!

Moni haaveilee aktiivisemman ja liikunnallisemman elämän aloittamisesta. Usein saattaa kuitenkin käydä niin, että treenaamisen kanssa ei päästä edes alkuun.